Skatt i sista skälvande 2015

Året är på väg att ta slut och om man vill ha någon affär gjord före årsskiftet så måste man skynda sig, eller så är det redan försent.

Jag är ingen skattespecialist av något slag så lita inte på något jag skriver här. Det enda jag är bra på är att betala skatt (ni kan tacka mig senare). Rätta mig gärna om jag har fel för det vore ju synd att göra något dumt.

Kvitta kapitalförluster

Handlar man med aktier och fonder i en vanlig aktiedepå och gör en nettovinst (efter utdelningar), så får man betala 30% av vinsten i skatt. Om man gör en nettoförlust på sina aktieaffärer och vill kvitta det mot löneskatt så kan man bara dra av 21% av förlusten (eller 14% om det är en stor förlust, över 100 000 kronor). Det betyder att det är bättre att förlusten och vinsten ligger samma år så att de tar ut varandra.

Så har man sålt saker i en aktiedepå med förlust under 2015, och har något annat som ligger på plus, så kan det vara en idé att sälja så att man hamnar på plus/minus noll. Det verkar inte vara så för mig.

Vissa kapitalunderskott kan man dra av helt istället för bara 70% och det gäller t.ex. låneräntor (det ökända ränteavdraget). Jag vet inte exakt var gränsen går.

Schablonbeskattning

För både kapitalförsäkring och investeringssparkonto så skattar man för det som finns på kontot varje kvartalsskifte, plus att man skattar för varje insättning. Skulle man ha något på sin ISK som man inte vill ha där (kontanter, kanske räntefonder) så är det bättre att ta ut det före kvartalsskiftet än efter. Däremot så finns inget att vinna på att ta ut och sedan sätta in igen under första kvartalet eftersom skatten på insättningar är lika hög som skatten man betalar vid kvartalsskiftet.

Betala in skatten så tidigt som möjligt?

Här är jag lite osäker men det pratas om att skattekontot efter skatt (den har ingen skatt) har högre ränta än många sparkonton så man kan lika gärna ha skattepengarna där som på ett sparkonto. Det är något jag borde titta på i alla fall.

Något annat?

Inget jag kan komma på nu. Inget som gäller mig i alla fall.

Kommentarer

  1. Har använt skattekontot som sparkonto i flera år. Det är enkelt. Pratas om blanketter hit och dit, men det allra enklaste är att bara logga in på tjänsten Skattekonto med BankId så kan man sköta allting därifrån. Alla har redan ett konto så det är inget man behöver ansöka om.

    Skatten ska ju ändå betalas som sagt, så det är lika bra att betala in i förskott och få lite ränta under tiden. Uttag har jag aldrig provat, eftersom det verkar som hur mycket man än sätter in så vill Skatteverket bara ha mer och mer och mer. Men tydligen ska uttag ta ca 1-3 dagar, vilket är ganska bra. Säkrare konto kan man knappast hitta heller.

    -- Max

    SvaraRadera
  2. Sant, säkrare än så kan det knappast bli. :-)

    Hmm, det kan bli några tior eller max en hundralapp extra ränta när jag gör en överslagsräkning på skatten jag ändå måste betala in. Alltid något. :-)

    SvaraRadera
  3. Haha, ja men alla bäckar små! Är egenföretagare så för mig är det kanske mer naturligt att hela tiden hålla ett stort positivt saldo (200k+) på skattekontot.

    En annan fördel är att räntan kapitaliseras varje månad, så den effektiva ränta är i själva verket ännu högre. Men några stora pengar blir det ju inte, så det är endast ett alternativ till andra sparkonton. Vill man ha avkastning finns bättre alternativ.

    -- Max

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare