Tre index, tre resultat

De flesta vill veta om de är bra på det de gör och det gäller även de som försöker välja ut fonder och aktier för att sluta med så mycket pengar som möjligt. För att se hur bra man är så är den vanligaste metoden att jämföra sig med index.

Index? Vilket index?

Det finns många index och det är bra att jämföra sig med ett relevant index. Tråkigt nog så är det vanligaste indexet väldigt ointressant. Nämligen OMX Stockholm 30 (OMXS30), priset på de 30 största aktierna på Stockholmbörsen. Det är ointressant för att det är 30 aktier av tusentals ute i världen och det är ointressant för att det bara mäter priset och inte avkastningen (som inkluderar utdelningar).

Ovan är tre indexkurvor för första halvåret 2016. Underst är OMXS30 som har gått -7,4% i år. Det är tråkigt men folk som har ägt de aktierna har inte förlorat 7,4% för de har fått utdelningar.

Mellankurvan är betydligt mer relevant. Det är SIX30 Return Index, samma som OMXS30 men med utdelningar. Om man håller sig till stora svenska bolag och vill jämföra sig med andra som håller sig till stora svenska bolag så är det här ett bra index att jämföra sig med. Under första halvåret så har SIX30 Return Index gått back 3,7%. Fel håll men klart bättre än om man inte räknar in utdelningar.

Toppkurvan är mer för de som vill ha ett så brett index som möjligt. För de som köper aktier i andra länder och inte bryr sig så mycket om hur de svenska storbolagen går. Det är Dow Jones World Index (DJX-W1DOW) som i år gått upp 0,30%. Tyvärr så är inte det indexet i svenska kronor såvitt jag vet så om svenska kronan stärkts så är verkligheten sämre än det verkar. Nu verkar kronan vara värd ungefär samma som för ett halvår sedan så just nu är den rätt korrekt och relevant.

Plus/minus noll är ok för första halvåret 2016

Min slutsats är att om man ligger runt nollan så har ens aktier gjort ok jämfört med index under första halvåret 2016. Om man sedan ska bry sig inte under en så kort tid om 6 månader är en annan fråga.

Kommentarer

  1. Grunnar en hel del på det här med vilket index man ska jämföra sig med. Troligtvis är det mest rättvis att jämföra med Six30 Return Index på min ISK och World Index på min KF.

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det viktigaste att tänka på är att det inte finns något perfekt index. Jag förstår att man vill ha något att jämföra sig mot men jag tror drommaren nedan är något på spåren.

      Radera
  2. Jag brukar jämför mig med OMXS30, jag får utveckla mitt tänk med tanke på ditt inlägg. Tack för uppslag :)
    /Rikedom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju den som är standardvalet, men om man är konspiratorisk så kan man fråga sig varför. Det får kunderna att tro att de är geniala?

      Så länge du vet vad OMXS30 är och vad du kan förvänta dig av den så fungerar den ju, men SIX30Return är nog trots allt bättre.

      Radera
  3. Tja!

    Helt rätt! Lätt att man tänker OMX30 som börsen av bara farten. Fick en annan tanke med ditt inlägg som jag kanske utvecklar i ett eget blogginlägg, en grej jag tänkt rätt mycket på. det handlar om varför jämföra sig med index överhuvudtaget? 1000 spänn är ju 1000 spänn. Vi får se, om det är dåligt väder kanske :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har en poäng, men visst vill vi människor jämföra oss med något? Om det så är grannens bil eller skjortan en kändis har på TV.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare