Kvartalets ISK-skatt noterad

Post om skatter så ni kan lika gärna sluta läsa här. Kommer något mer intressant i nästa inlägg. Eftersom det inte kan vara mindre intressant.

1 juli, andra halvan av 2016 började precis. En av de saker som hände var att värderingen på allas ISK (Investeringssparkonton) registrerades och den siffran används för att räkna ut skatten för ISK 2016.

Formeln är (insättningar + värde vid kvartalsbörjan) / 4 * skattesats.

För 2016 är skattesatsen 30% av (0,65% + 0,75%). Det betyder 0,42%, och för ett kvartal ska man betala en fjärdedel av den.

Så om du hade 50 000 kronor på ditt ISK-konto 1 juli, så blev det precis ytterligare 52,50 kronor i skatt nästa år. Inte så farligt. Har man 10 miljoner, vilket många drömmer om eftersom det räcker till att leva på, så blir det cirka 10 000 kronor i skatt. Per kvartal. Så ungefär en månadsinkomst per kvartal i ISK-skatt.

Det här kan man jämföra med vanlig kapitalskatt som är 30% på vinster och utdelningar. Enligt regeringens beräkningar så motsvarar ISK-skatten lite under 25% (höjdes ganska kraftigt förra året) så det är antagligen det bästa alternativet, men staten ska ändå ha sin kaka.

Allt jag sagt om ISK här gäller även kapitalförsäkringar.

1 oktober är det dags för nästa registrering, och innan du får någon idé om att ta ut alla pengar den sista dagen i kvartalet, man skattar på insättningarna så det fungerar inte. Däremot skattar man inte pengar som kommer via utdelningar så om man tar ut utdelningarna snabbt nog så kan man spara en liten, liten del av skatten.

Kommentarer

  1. Ja fast plockar man ut utdelningarna får man ju aldrig någon fart på snöbollen och ränta på ränta effekten försvinner ju också:/

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mer för när man börjar leva på utdelningarna. Fram till dess kan man antagligen hitta något meningsfullt inuti en ISK.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare