Ojdå - irrationell börshandel (Sectra)

Jag läste precis att människor som handlar på börsen inte är rationella. Det har jag i och för sig hört förut men nu fick jag mig själv som exempel på ett närmast pinsamt sätt. Tur att jag är anonym här.

Jag har flera gånger kommit hem från jobbet och noterat att börsen gjort en flash-dip (om det inte är ett ord så uppfinner jag det ordet just nu) och chansen att handla billigt är borta för det här gången. Det är alltid lika irriterande, om än inte katastrofalt på något sätt. Speciellt som börsen fortsätter nedåt och nu är billigare än tidigare flash-dippar (japp, funkar i plural också).

För ett tag sedan undersökte jag användargränssnittet för Avanza och möjligheten att lägga in ordrar för lång tid framåt. Tyvärr tillåter de inte ordrar som är lägre än -15% nuvarande pris men spontant och mestadels på skoj la jag in en order på Sectra strax under 100 kronor.

Sectra är ett medicinskt IT-bolag med ett börsvärde på 4 miljarder kronor och en vinst på 100 miljoner kronor, med andra ord rätt dyrt. Jag har tidigare, för många år sedan, köpt andelar i Sectra för en tredjedel av det nuvarande priset och det var betydligt rimligare. De aktier jag har är en väldigt liten post i min portfölj så jag har lite löst funderat på att öka (eller sälja), men inte kommit längre än att använda Sectra som exempelaktie medan jag lär mig Avanzas möjligheter.

Efter att ha experimenterat så glömde jag mer eller mindre bort ordern. Igår fick jag ett mail med ärenderaden "KÖP". Oj.

Så för att börja om det här mailet: Igår köpte jag 200 aktier i Sectra för 99,945 kronor styck efter avgifter! Det kommer antagligen öka min årliga utdelning med cirka 300 kronor såvida de inte fortsätter med sina extrautdelningar ett par år till.

Nu vet jag inte vad jag ska göra. Om priset går upp lite snabbt så säljer jag nog, men kanske borde jag sälja direkt och ta förlusten (jag fångade den på väg ner från 100 till 95) som läropengar. Jag klassificerar mig själv som Buy & Hold så det här är obehagligt.

Kommentarer

  1. Jag har också noterat att man på Avanza får felmeddelandet "misslyckad" om man är lite off. Det man kan göra är att lägga Stop Loss ordrar enligt: Standard (S) - Lägre eller lika med - Köp y aktier för z SEK med en giltighetstid på 1 månad. Kanske något att prova?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh där ser man! Tack för tipset!

      Just nu är jag lite skrämd på hela idén och det är för lite kassa kvar att experimentera med så jag hoppas jag kommer ihåg det när jag vill testa nästa gång. Är det något du använder själv?

      Radera
  2. Ser att jag ligger med i din länklista. Stort Tack, är hedrad! Lagt med din sida på min länklista! ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, din blogg ser intressant ut! Ska bli skoj att följa.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare