En regel - max 5% i spekulationer

Fram till nu har jag inte skrivit upp de regler jag trots allt har för mitt sparande. Kanske för att det gör det lättare att tänja på dem om det känns rätt? Nu är det i alla fall slut på det för här kommer den första dokumenterade regeln:

Max 5% i spekulativa värdepapper

Med den här regeln menar jag att jag maximalt ska använda 5% av hela mitt långsiktiga sparande till sådant som är en uppenbar chansning, eller en aktie utan utdelning. Det skulle kunna vara ett gruvbolag från Mali eller en Irakfond, eller en samling autografer eller något annat spekulativt.

Skulle det jag köpt öka i relativt värde så får jag låta värdet gå upp till 10% av portföljen men då får jag inte köpa något nytt förrän värdet är under 5% igen, förhoppningsvis genom att jag sålt med vinst (en klassisk ombalansering). Det här skulle kunna hända genom en fördubbling av spekulationens pris, eller genom att allt annat tappar hälften av värdet.

De 5% är räknade på ett år. Så skulle 5% bli 0 kronor efter en misslyckad chansning så måste jag vänta till nästa år innan jag kan använda fem nya procent.

Motivering

Det kan komma tillfällen då jag vill ta en lite större risk och då är det bra att ha en gräns så att man inte så lätt dras med i någon form av hysteri. Genom att kräva att det strikt ska hålla sig under 10% så ökar dessutom chansen att jag säljer av en spekulation som gått hem.
Nu vet jag också varför jag inte skrivit ner regler förut. När man skriver ner en regel så måste det bli rätt och alla kryphål täckas till. Det är en massa jobb för att dokumentera något man ändå hade tänkt följa.

Jag lärde mig också något när jag skrev förra inlägget: Om man skriver något snabbt, så kommer det innehålla pinsamma småfel. Jag har för mig att jag lärt mig det förut också. :-(

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare