Optimering av försörjningskedjan

Jag bläddrar igenom Sandviks årsredovisning och kommer till ett avsnitt som gör något jag verkligen inte tycker om: Hittar på förskönande beskrivningar för obehagliga företeelser med den uppenbara förhoppningen att ingen ska förstå.

Optimering av försörjningskedjan kan efter lite fundering och avkodning tolkas som "kostnadsbesparingar, nedläggningar och flytt av fabriker till låglöneländer" vilket helt klart klassificeras som obehagligt för alla inblandade. Avdelningen på Sandvik (Sandvik Construction) har helt klart problem att täcka löner och andra kostnader så något behöver göras men snälla, tala klarspråk! Att läsa Warren Buffets årliga brev till aktieägarna borde vara med i grundkursen för de som kommunicerar i företag. Lättläsligt, empatiskt, ödmjukt. Jag läste någonstans att hans mål med sina nyhetsbrev var att skriva en beskrivning såsom han skulle vilja läsa den, så varför gäller inte samma sak för Sandvik?

Mitt råd

Behandla läsarna med respekt. Ägare och anställda förtjänar bättre än att se traumatiska händelser undangömda. Läsarna är inte idioter. Behandla dem inte som idioter.

Jag är övertygad om att Sandvik inte är de enda som ägnar sig åt sånt här. Är det någon som känner till andra exempel eller som känner till något svenskt företag som är ett föredöme?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare